VACOped verbetert behandeling gescheurde achillespees

VACOped verbetert behandeling gescheurde achillespees

Bij een gescheurde achillespees is een pijnlijke blessure waarbij je je been langetijd niet mag belasten. Tot voor kort werd je hiervoor geopereerd of moest je zes weken in het gips. In het Bravis ziekenhuis kun je nu ook kiezen voor een behandeling met de VACOped. Deze vervangt het gips én de operatie.

De VACOped bestaat uit twee delen. Een zachte binnenvoering die met behulp van een pompje vacuüm wordt gezogen zodat deze precies om je been sluit. Daaromheen zit een kunststof harnas die de voet in verschillende standen zet. De eerste drie weken is dit een hoek van 30 graden. Dat is zo hoog dat het lijkt alsof je op je tenen staat. Verderop in het herstel mag de voet steeds meer omlaag en de laatste twee weken laat de schoen ook beweging toe. Je kunt de VACOped tijdens het douchen af doen. Bovendien mag hij na drie weken ook ’s nachts af. Je bent er ook mobieler mee, zodat je bijvoorbeeld sneller weer aan het werk kunt. Door de beweging is je been na zes weken behandeling minder stijf dan met gips. Als de achillespees is hersteld, lopen de meeste patiënten zonder hulp het ziekenhuis uit en fysiotherapie is dan niet of nauwelijks meer nodig.

Beweging is beter

De VACOped maakt in de meeste gevallen opereren zelfs overbodig. De combinatie van gelijkmatige steun en de optimale stand van het been zorgt ervoor dat de achillespees vanzelf aan elkaar groeit. De pees hoeft niet meer operatief gehecht te worden. Dat is beter voor de patiënt, want een operatiewond kan complicaties veroorzaken. Zeker achter op je hiel. De medische wereld komt er steeds meer achter dat beweging juist herstel bevordert. Het blijkt dat een breuk of scheuring sneller herstelt wanneer de uiteinden een beetje geprikkeld worden. De VACOped geeft dezelfde stevigheid als gips, maar laat verderop in het herstel meer beweging toe.

Minder controles

De patiënt moet nog wel een paar keer terugkomen naar het ziekenhuis voor controle, maar dat is in de toekomst niet meer nodig. Het Bravis ziekenhuis heeft een Zorgwijzerapp waarin straks ook instructiefilmpjes worden opgenomen over de VACOped. Is de blessure helemaal genezen, dan gaat het kunststof harnas van de gebruikte VACOped terug naar de fabrikant waar hij gerecycled wordt en er weer nieuwe patiënten blij mee worden gemaakt.